Τα εκπαιδευτήρια Rozis στην 10η Μαθητική Συνάντηση Δημόσιου Λόγου στα Γαλλικά.

Τα εκπαιδευτήρια Rozis στην 10η Μαθητική Συνάντηση Δημόσιου Λόγου στα Γαλλικά, στο Ελληνογαλλικό Κολλέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ.
Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, τα εκπαιδευτήρια ξένων γλωσσών Rozis έλαβαν μέρος στην Μαθητική Συνάντηση Δημόσιου Λόγου, στις εγκαταστάσεις του Ελληνογαλλικού Κολλεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ στην Θεσσαλονίκη. 
H 10η Μαθητική Συνάντηση Δημόσιου Λόγου στα Γαλλικά “CONSEIL DES JEUNES CITOYENS”, αποτελεί προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου και είναι ο μοναδικός Διαγωνισμός Ρητορικής και Αντιλογίας στα Γαλλικά στην Ελλάδα, αναγνωρισμένος από το Υπουργείο Παιδείας. Το εκπαιδευτήριο μας συμμετέχει για 5η φορά στον διαγωνισμό.
Στο σχολικό περιβάλλον υψηλού επικοινωνιακού επιπέδου, οι μαθητές εφαρμόζουν τεχνικές επιχειρηματολογίας, για να παράγουν ικανό δημόσιο λόγο. Σε ρόλο Ομιλητή, Μέντορα, Χρονομέτρη, Αγγελιοφόρου ανακαλύπτουν τα οφέλη του διαλόγου και της συνεργασίας και προωθούν τις απόψεις τους, ενισχύοντας παράλληλα και τις ήπιες δεξιότητες, όπως κριτική σκέψη, θέση-αντίθεση, αποδοχή του άλλου, συνύπαρξη, διαχείριση χρόνου και επίλυση προβλημάτων.
16 σχολεία (Δημόσια και ιδιωτικά) και 170 μαθητές από όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες, Σύρος, Καρδίτσα)  έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ανέδειξαν την αξία της επικοινωνίας και του προφορικού λόγου στην Γαλλική γλώσσα. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος μαθητές από κορυφαία σχολεία όπως τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, η Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί και το Κολλέγιο Αθηνών.
Την πόλη μας εκπροσώπησαν επάξια οι μαθήτριες Γαλλικής Γλώσσας -γλωσσικού επιπέδου Β1- των εκπαιδευτηρίων Rozis, Ζαραμπούκα Ειρήνη, Κύρκου Εβελίνα και Νεράντζη Δέσποινα, οι οποίες σε ρόλο Ομιλητή παρουσίασαν τις θέσεις τους στα παρακάτω θέματα:
1.Είναι σωστό να εργάζονται οι νέοι τα καλοκαίρια;
2.Μπορεί να υπάρξει «ψηφιακή φιλία»;
Αξίζει να αναφέρουμε πως και στον φετινό διαγωνισμό η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας των εκπαιδευτηρίων κα.Βασιλειάδου Μαρίνα, ήταν μέλος της ομάδας κριτών στον διττό λόγο στην κατηγορία Οικολογία, με θέμα που αφορούσε την στήριξη των τοπικών και των εποχιακών προϊόντων από τους καταναλωτές (locavorisme).
Πριν από την έναρξη της 10ης μαθητικής Συνάντησης CJC 2023, ομάδα έξι Γάλλων μαθητών-δημοσιογράφων -«journalistes en herbe»- από το Lorient της Βρετάνης πλησίασε τους συμμετέχοντες και τους έθεσε ορισμένες ερωτήσεις σχετικές με την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.
Συγχαίρουμε το Ελληνογαλλικό Κολλέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ για την άρτια διοργάνωση και την φιλοξενία των μαθητών.
Πολλά συγχαρητήρια στις μαθήτριες μας Ειρήνη, Εβελίνα, Δέσποινα και στην κα. Βασιλειάδου Μαρίνα για την μεθοδική προετοιμασία, την επιμονή και την άριστη εκπροσώπηση σε έναν τόσο σημαντικό μαθητικό διαγωνισμό.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 10η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


Comments are closed.